Jeg startede med at kniple, da jeg var 19 år (begyndelsen af firserne). Det var min mor, der startede med at kniple, men jeg fik hurtigt interessen, efter at mor var startet. Syntes det var fascinerende, når mor sad og flyttede rundt på de små træpinde og fik frembragt fine mønstre. Så inden længe var jeg også i gang. Den fælles interesse for knipling gav os rigtig mange gode timer og oplevelser sammen.
I 2000 påbegyndte jeg kniplelæreruddannelsen under VPC syddansk. Efter at have afsluttet uddannelsen fik jeg for alvor lyst til at konstruere mønstre. Jeg synes, det er sjovt at arbejde med at få mønstrene bygget op, så de er spændende at se på, men samtidigt har en ro, så man tydeligt kan se mønstret. Det er ofte svært at forestille sig, hvordan mønstret kommer til at virke, når det er kniplet. Når man sidder og konstruerer en knipling på papir eller computer har man jo ikke forskellen med tætte og åbne områder. Det viser sig først, når det er kniplet.
Jeg holder mest af båndkniplinger. Synes de er rigtig smukke at kigge på med de tætte bånd, der snor sig rundt i fine figurer og så de mere åbne områder imellem dem, der kan fyldes ud på forskellig vis. Båndkniplinger skal ofte ses på afstand lige som malerier for at kunne se helheden.
Jeg synes også det er sjovt at konstruere båndkniplingerne. Man kan skabe alle mulige figurer og binde figurerne sammen på så mange måder, hvorved man kan opnå forskellige virkninger. Det er processen med at konstruere mønstre, der fascinerer mig mest. Men for mig er en del af processen med at lave et nyt mønster også at kniple det. Men jeg er ikke så god til at sidde og kniple lange stykker af den samme knipling eller den samme knipling flere gang, så vil jeg hellere konstruere et nyt mønster. Jeg vil hellere afprøve nye ting. Jeg kan desværre ikke bare sætte mig ned og tegne figurerne i frihånd, så jeg konstruerer mig frem til dem. Jeg har et tegneprogram på min PC, hvor man kan sætte betingelser op f.eks. ”skal være tangent”, ”skal være lige store” eller skal være parallelle og så kan man selvfølgelig fastsætte målene. Når jeg konstruerer et nyt mønster, så starter det som regel med en eller anden ide om, hvordan nogle figurer kan fungere sammen. Hvordan figurerne skal dele noget op og/eller hvordan figurerne fælles skal danne nye figurer. Så er det bare i gang med at sidde og lege med cirkler og linjestykker i tegneprogrammet og se om man kan få det til at fungere, som man forestillede sig.
Hvis du har lyst til at se hvad jeg har udarbejdet af mønstre, så klik ind på katalogerne.
Knipleesken er et hobby-projekt. Derfor er det også bedst at få fat i mig hverdage efter fem eller i weekenden. Send også gerne en e-mail.
De bedste kniplehilsner
Knipleesken
v/Bente Eskerod
Copyright © Alle rettigheder forbeholdes Knipleesken